logo

Methodiek

In deze praktijk wordt alleen psychotherapie (Gespecialiseerde GGZ) gegeven. Psychotherapie is een effectieve (onderzocht) gesprekstherapie voor psychische problemen en stoornissen. Het doel is psychische klachten te verminderen en/of beter hanteerbaar te maken.

Bij persoonlijkheidsproblemen is psychotherapie gericht op een betere omgang met uzelf en met anderen en om de kwaliteit van uw leven te verbeteren.


Er zijn verschillende soorten psychotherapie. In de praktijk wordt individuele psychotherapie, relatietherapie en groepspsychotherapie gegeven. De praktijk is gespecialiseerd in ‘combinatietherapie’, dit is individuele en groepspsychotherapie tegelijk.


Er bestaan binnen de psychotherapie meerdere methodieken, zoals cognitieve-, cliëntgerichte-, systeem- en psychodynamische psychotherapie.


In deze praktijk wordt overwegend psychodynamisch gewerkt



Psychodynamische psychotherapie


De psychodynamische visie gaat er vanuit dat er in de mens een krachtenspel, dynamiek bestaat tussen iets voelen en iets niet willen voelen, omdat het angst oproept. Emoties in onszelf en emoties opgeroepen door de realiteit kunnen angst oproepen. Om deze angsten niet te hoeven voelen, maken we die weg door zo te denken dat we de angst niet waarnemen (vermijdingsgedachten) of door situaties uit de weg te gaan (vermijdingsgedrag). Echter als we emoties niet voelen en waarnemen kunnen we met deze emoties en realiteit niet adequaat omgaan, waardoor klachten ontstaan (door onderdrukken van emoties en angsten) en problemen in de omgang met anderen. Dit zijn vaak redenen om hulp te zoeken. Meestal zijn mensen zich niet bewust van deze vermijdingen en hebben niet door dat ze door hun vermijdingen de problemen creëren waarvoor ze hulp zoeken. Bijvoorbeeld als we emoties wegmaken door kritische gedachten over onszelf, worden we depressief en ontstaat een negatief zelfbeeld. Of als je emoties die je in het contact met anderen ervaart vermijdt, creëer je problemen op het werk en in (intieme) relaties.


In psychodynamische psychotherapie wordt er vanuit gegaan dat emoties angst oproept, angst tot vermijding leidt en vermijding de problemen en klachten veroorzaakt, waarvoor je in therapie gaat. Psychodynamische therapie is gericht op het leren waarnemen van angsten en emoties en deze leren te verdragen, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van vermijdingen. Angsten en emoties waarnemen is niet zo makkelijk, omdat je onbewuste vermijdingen je in de weg staan. Vandaar dat het je niet gelukt is je problemen zelf op te lossen. Je therapeut zal tijdens je therapie je daarom regelmatig moeten wijzen op je vermijdingsgedachten, maar dat roept vaak weer angst of een emotie op, waardoor je onbewust nieuwe vermijdingsgedachten krijgt. Hand in hand met het herkennen van vermijding is het waarnemen van angst heel belangrijk, want als je angsten niet kunt ervaren, dan kun je ook geen vermogen ontwikkelen om angsten te verdragen. Vaak negeren mensen hun angsten al heel lang en hebben er daarom geen vat op. Om emoties te kunnen ervaren is het belangrijk dat je angst binnen de perken blijft en niet met je aan de haal gaat. In plaats van negeren is juist veel aandacht aan de lichamelijke symptomen van angst besteden heel therapeutisch. Leren angsten verdragen is een essentieel onderdeel van je therapie. Ook zal veel aandacht besteed worden aan het ervaren van emoties en die van elkaar te leren onderscheiden. Emoties leren ervaren, vermindert de angst ervoor! Hoe minder angstig je voor emoties wordt hoe minder je gebruik hoeft te maken van vermijdingen, waardoor je problemen verminderen. Deze angsten voor emoties zijn vaak door eerdere ervaringen ontstaan. Ze zijn vaak in het heden niet meer van toepassing. Onder ogen zien dat je angsten nu niet reëel zijn vermindert je angst. Onderscheid leren maken tussen angsten uit je kindertijd en het heden is een belangrijk aspect van psychodynamische psychotherapie.
Psychodynamische psychotherapie is, kort gezegd, erop gericht dat je (in)zicht krijgt in dat en hoe je vermijdt, en waarom (angst) en waarvoor je dat doet (welke emotie).